Monday, March 30, 2009

ZIKIR ASMA UL HUSNA

Oleh: Mohamad Sukri B Mohd Mabror

PENDAHULUAN
NAMA-NAMA Allah adalah ibarat batu-batu permata yang menghiasi makhkota atau puncak keimanan dalam islam. Tentang ini hadith riwayat Bukhari menyebutkan: Allah Yang Maha Tinggi mempunyai 99 Nama dan sesiapa yang mempelajarinya akan masuk syurga.
Mempelajari nama-nama Allah dan menghafalnya di dalam zikir siang dan malam adalah menjadi satu tugas utama bagi setiap manusia. Setiap satu dari nama Allah ini mengandungi makna yang berlainan. Di dalamnya tersebunyi rahsia yang antaranya diketahui oleh orang-orang yang beriman, ada pula Cuma diketahui oleh para rasul dan ada pula yang menjadi rahsia mutlak Allah S.W.T sahaja. Diriwayatkan bahawa sekurang-kurangnya satu dari nama-nama Allah ini hanya diketahui oleh Rasulullah s.a.w. dan Allah sahaja.
Di dalam Al-Quran Allah berfirman: Katakalah:
Serulah Allah atau serulah Yang Maha Pemurah. Dengan nama apapun engkau memanggilNya, Dia memiliki Nama-nama Yang paling Indah. (Bani Israil:110)
Ayat ini menerangkan bahawa Allah S.W.T mempunyai banyak nama dan orang-orang yang beriman boleh memuji Allah dengan menyebut mana-mana satu daripadanya. Semua nama-nama Allah ini mengadungi sifat-sifat Allah dan jester menjadi kewajipan bagi setiap muslim untuk mempelajari dan memahami nama-nama Allah ini.
Asma ul Husna yang pertama ialah Bismillah Hir Rahman Nir Rahim yang bermakna Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi.
Kita membaca Bismillah Hir Rahman Nir Rahim untuk memulakan apa-apa jua perbuatan. Bila bangun tidur, sebelum makan, sebelum berjimak, sebelum memulakan pekerjaan, sebelum berucap dan sebagainya hendaklah kita mulaka dengan Bismillah.
Cara yang terbaik untuk memulakan hari kita dengan membaca Auzubillahhi Minasy syaitan Nirrajim, Bismillah Hir Rahman Nir Rahim. Ia akan membantu mensucikan hati kita dan menenangkan jiwa seta Allah akan dekat dengan kita da Dia akan melindungi kita.
Dia mengurniakan keberkatan kepada isteri atau ibu yang berkata Bismillah.sebelum mula masak, sebelum menghidang dan sebelum makan. Kita mestilah membaca Bismillah…agar kita Berjaya di dalam setiap pekerjaan kita.
Orang islam membaca Bismillah…setiap kali mereka memulakan pekerjaan kerana mereka melakukan sesuatu dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

ZIKIR ASMA UL HUSNA

Cahaya Penawar, Pelindung Dan Pencapai Hasrat Keperluan Harian

INI kisah tentang seorang tua. Kampungnya telah dikepung oleh pengganas. Penduduk berasa amat takut dan bimbang. Sambil berdoa dan mengharap pertolongan Allah, mereka terus mengucap “La ilaha illallah”. Sesuatu yang aneh berlaku dan kadaan tiba-tiba berubah.
Orang tua yang telah menjangkau 65 tahun itu mengambil keputusan untuk mendapatkan bantuan dari luar. Malam itu mereka bertolak. Mereka terkejut kerana musuh tidak ada di luar pintu keluar. Namun mereka masih berjaga-jaga mana tahu akan diserang hendap pula, lalu mereka membaca Ya Khaliq sambil memohon bantuan Allah.
Dengan Kuasa Allah S.W.T, mereka melihat beberapa orang lelaki yang berpakaian serba putih dan menunggang kuda putih tebang kearah mereka.”Malaikat datang membantu kita, ” kata lelaki tua itu. Ketika itu juga mereka melihat pasukan musuh dimusnahkan oleh ‘farishta’ itu.
Dalam pada itu, ketua penjahat telah menemui orang tua dan kumpulannya. Bila hampir sahaja, dia menghunus pedang kepada si tua itu, tetapi tindakannya membuatkan orang tua itu lebih kuat darinya. Sambil membaca Ya Qahhar dia menusuk pedang sepenuh tenaga sehingga darah keluar dari tangan ketua penjahat itu.
Kisah benar ini berlaku 60 tahun yang lalu dan yang menceritakan kisah ini ada bersama kumpulan itu. Dari pengalaman ini, beliau yakin nama-nama Allah mempunyai kuasa untuk menyembuhkan penyakit, memenuhi keperluan dan melindungi muslim dari bahaya, insya Allah.

ALLAH
(TIDAK ADA YANG LAIN MELAINKAN DIA)
NAMA Allah adalah nama yang teragung bagi Pencipta segala makhluk dan tuan alam semesta ini. Nama ini adalah nama umum bagi ALLAH S.W.T dan dengan nama inilah ALLAH memperkenalkan diriNya kepada manusia.
Allah S.W.T telah memberi ilmu kepada manusia bahawa Dia adalah Esa dan segala pujian hanya layak untukNya. Perkataan ‘Allah’ adalah keterangan secara kasar tentang zarah/zat Allah S.W.T. Roh manusia dan jasad manusia semuanya adalah zat. Jiwa atau roh megembara dari bumi ke punca kejadian selepas matinya anak adam itu dalam bentuk zat ‘tenaga’. Dengan cara yang sama perkataan Allah menerangkan kandungan zat pencipta kita.
Mulakan dengan Bismillah
Bila menyebut atau membaca nama-nama Allah, hendaklah seseorang itu memulakan dengan menyebut Asma ul Husna yang pertama iaitu Bismillah hir rahman nir rahim.
Setelah menyebut nama-nama Asma ul Husna, bacalah selawat keatas Nabi sekali lagi dan selawat seharusnya dibaca sekurang-kurangnya sekali sebelum dan selepas membaca Asma ul Husna.
Para wali mengatakan apabila kita membaca selawat, malaikat mendatangi kita untuk menyampaikan pesanan kita tetapi apabila kita terlupa untuk berselawat, pesanan itu tertinggal di dunia. Selawat ini hendaklah dibaca sekali atau 10 kali atau 100 kali sebelum dan selepas membaca nama-nama Allah yang terbaik ini.
Doa dimakbulkan
Sesiapa yang membaca Ya Allah 5000 kali setiap malam dengan penuh khusyuk, insyaAllah apa sahaja yang diinginkan atau dipinta akan dimakbulkan.
Nama Allah S.W.T boleh dibaca 5000 kali untuk mendapat rezeki atau kekuatan jiwa dan mental. Malah dikatakan siapa yang menyebut Ya Allah setiap hari dengan penuh keimanan dan keikhlasan terhadap Allah S.W.T, kekayaan akan datang mencurah-curah dari setiap penjuru.
Namun pastikan perbuatan anda selari dengan doa anda kepadaNya.

AR RAHIM
(MAHA PENYAYANG)
AR-RAHIM, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah Yang Pengasih penuh dengan kasih saying kepada makhlukNya. Di akhirat kelak sifat Ar-RahimNya akan dinikmati oleh orang-orang mukmin dengan cara yang tidak dapat mereka gambarkan sekarang.
Melembutkan hati
Bacalah Ya Rahim 100 kali sehari jika mampu, 100 kali selepas setiap solat fardu. Insya Allah, hati anda akan menjadi lembut dan anda akan menyayangi orang lain.
Menjauhi bahaya
Sesiapa yang takut sesuatu menimpa yang buruk akan menimpanya, baca Ya Rahman Ya Rahim 100 kali, insya Allah ia akan dilindungi dari perkara yang tidak diingini.
Ketika memerlukan pertolongan
Selepas solat Asar pada hari Jumaat, baca Ya Rahman Ya Rahim secara berterusan di tempat yang sama dimana anda megerjakan solat Asar tadi. Bacaan hendaklah diteruskan sehingga 10 atau 5 minit sebelum masuk waktu Maghrib dan kemudian mintalah doa untuk menyelesaikan kesusahan yang anda sedang hadapi atau pertolongan yang sangat-sangat anda kehendaki, insya Allah akan dimakbulkan.
Nota:
Selagi anda sedang membaca kalimah Ya Rahman YaRahim ini secara berterusan, anda tidak boleh bercakap dengan sesiapa dan pandangan anda hendaklah tertumpu ke tempat sujud sahaja
Sakit yang tidak sembuh
Baca Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim dari Asar ke Maghrib selama 41 hari, kemudian hembus kepada orang yang sakit atau sendiri jika anda mengidap sakit yang tidak boleh sembuh Insya Allah sakit itu akan sembuh.

AL-MUHAIMIN
(MAHA PELINDUNG/PENJAGA)
AL MUHAIMIN, Yang Maha Mengambil Berat atau Menjaga atau melindungi. Ertinya Allah S.W.T mentadbir dan menjaga segala sesuatu.
Membersihkan perwatakan
Sesiapa yang mengamalkan solat sunat 2 rakaat atau sunat nafil (terutama di tengah malam) kemudian membaca Ya Muhaimin 100 kali, jiwa dan jasadnya akan dibersihkan. Hatinya akan menjadi suci dengan cahaya keimanan bersinar di wajahnya. Ertinya cahaya yang bersinar di hatinya akan terpancar dari wajahnya.
Kuat ingatan
Baca Ya Muhaimin 145 kali selepas solat Isyak, insya Allah anda akan memperolehi daya ingatan yang kuat. Mereka yang lemah daya ingatannya hendaklah sentiasa membaca kalimah ini145 kali supaya daya ingatan dan hafalannya bertambah baik, insya Allah.
Pelindung diri
Selepas berwuduk atau mandi sunat untuk solat jumaat, kerjakan solat sunat 2 rakaat dan baca Ya Muhaimin 115 kali, insya Allah anda akan dijauhi perasaan bimbang sehingga jumaat yang berikutnya.
Mempelajari rahsia illahi
Allah S.W.T mengajar kita rahsiaNya jika kita membaca Ya Muhaimin di sebarang waktu atau hari, insya Allah dan jika anda membacanya 101 kali bila-bila masa ketika anda inginkan sesuatu, insya Allah keinginan anda tercapai.

AL-JABBAR
(MAHA PERKASA)
AL-JABBAR, Penguasa Yang Mutlak, Penguasa Yang Agung, Yang Maha Mempunyai Kuasa. Yang Maha Perkasa tidak mempunyai sebarang kekurangan dan melakukan sesuatu mengikut janjiNya. Al-Jabbar juga membaikkan keadaan khalifahNya di muka bumi. Al-Jabbar yang Maha Berupaya dan Berkuasa melakukan apa yang dikehendakiNya memulihkan sesuatu yang telah rosak dan mengembalikannya kepada rupa asal mereka.
Menahan dari melakukan perkara-perkara terlarang
Bila Ya Jabbar dibaca, ia menghalang anak adam itu melakukan sesuatu yang haram atau telarang.Baca kalimah ini bila rasa ingin melakukan sesuatu yang ditegah syariah.
Bila keinginan itu menjadi kuat, bacalah Al-Jabbar berkali-kali dengan penuh keyakinan dan khusyuk, insya Allah ia akan membantu apabila iman kita lemah.
Bacalah kalimah ini juga membantu anda menghindarkan diri daripada melakukan sesuatu yang tidak anda sukai, dan anda tidak akan terdedah kepada keganasan, kesukaran dan keburukan.
Menghukum pesalah
Siapa yang membaca Ya-Jabbar 206 atau 226 kali di waktu pagi dan petang setiap hari, insya Allah orang jahat tidak akan mempengapakannya dan Allah S.W.T akan menghukum mereka yang berniat jahat.
Pelindungan dari musuh
Murid tuan-tuan guru biasanya membaca Al-Jabbar 100 kali selepas solat asar untuk melindungi diri dari musuh dan kuncu-kuncunya. Pembacanya juga akan disayangi orang.
Menghindari sumpahan
Jika takut orang melakukan sumpahan tanpa sebab terhadap anda, baca Ya-Jabbar 206 kali dan insya Allah anda akan terlindung darinya. Jika membaca kalimah ini 216 kali, anda akan terselamat dari orang jahat didalam urusan perniagaan atau kehidupan harian.
Menghendaki kemuliaan
Tulis Ya-Jabbar di atas sekeping kertas dan pegangnya di tangan kanan. Bila bertemu orang untuk urusan penting, anda akan dimuliakan. Boleh ditulis di atas jam ataupun cincin anda.

AL-KHALIQ
(MAHA MENCIPTA)
AL-KHALIQ, Pencipta Yang Maha Kuasa. Yang mencipta dari tiada kepada ada. Yang tidak wujud tiba-tiba saja menjadi wujud. Dialah yang mencipta segala sesuatu di ala mini tanpa bantuan atau tanpa rujukan.
Bantuan malaikat
Bila membaca Ya-Khaliq di tengah malam, Allah S.W.T akan menghantar malaikat untuk membantu anda memilih jalan yang benar di dunia ini sehingga ke hari kiamat. Anda juga akan mendapat ganjaran yang tinggi bagi amalan yang dilakukan malaikat itu. Tegasnya, Allah S.W.T menciptakan malaikat untuk membantu anda, allamdulillah.
Mendapat barang yang hilang
Baca Ya Khaliq 5000 kali jika kehilangan harta atau orang yang disayangi, insya Allah barang itu akan dijumpai atau orang yang disayangi itu akan kembali.
Menahan marah
Jika anda mempunyai rakan sepejabat yang khianat kepada anda dan membuat anda marah kepadanya, baca Ya Khaliq untuk menamatkan persengketaan ini. Baca sebanyak mana yang anda suka antara solat sunat Subuh dengan solat fardhu Subuh, insya Allah kebenaran akan tiba dan adalah yang memperoleh kemenangan.
Mendapat makanan dan zuriat
Bagi mereka yang tidak mempunyai makanan atau anak, bacalah Ya Khaliq 125 kali selama yang perlu (sebanyak mana hari yang perlu) insya Allah anda akan mendapat apa saja yang dihajatkan. Bacalah di waktu antara solat sunat Subuh dengan solat fardhu Subuh.
Terselamat dari bahaya
Untuk dilindungi dari sebarang bahaya, baca Ya Khaliq 100 kali bila anda rasa terancam. Insya Allah, anda akan selamat. Ini juga akan membantu membersihkan diri anda.
Membersihkan jiwa
Di tengah malam ketika semua orang tidur, bangunlah dan sebutlah Ya Khaliq 731 kali, insya Allah jiwa dan jasad anda akan dibersihkan dan cahaya kebenaran akan memancar di wajah anda.

AL-QAHHAR
(MAHA MENUNDUKKAN)
AL-QAHHAR, Yang Maha Agung memiliki segalanya di dalam kekuasanNya. Memerintahkan khalifahNya. Menakluki seluruh alam. Tidak semua orang dapat menggunakan nama Allah ini kerana mereka yang berniat jahat tidak akan mendapat manfaat bagi dirinya sendiri.
Al-Qahhar ermaksud penguasa yang menguasai segala-galanya.
Menghapuskan keinginan dunia
Baca Ya-Qahhar 306 kali dan Allah S.W.T akan membunuh kecintaan anda terhadap perkara-perkara keduniaan. Malah anda akan memuja dan mengagungkan Allah S.W.T sahaja setiap masa. Anda juga akan dilindungi dari musuh.
Dukurnikan hajat
Jika berhajat sesuatu, baca Ya-Qahhar 100 kali kemudian angkat tangan ke langit dan mintalah apa-apa yang dihajatkan, insya Allah doa anda akan dimakbulkan.
Menghentikan perbuatan buruk
Orang yang mempunyai niat jahat atau sentiasa mengerjakan amalan jahat hendaklah sentiasa membaca Ya-Qahhar sepanjang siang atau malam, insya Allah ini akan menyekatnya dari meneruskan perbuatan jahatnya.
Kecintaan untuk mengerjakan solat
Mereka yang tidak menunaikan solat fardhu lima waktu kerana ikatan mereka kepada urusan dunia boleh menyembuhkan diri dengan membaca Ya-Qahhar 100 kali setiap hari. Insya Allah ia akan mempunyai masa dan keinginan untuk beribadah dan akhirnya dapat menyelesaikan masalah ini.

AL-FATTAH
(MAHA PEMBUKA)
AL-FATTAH, membuka rahmatNya kepada semua hamba-hambaNya. Membuat kejayaan dan kemenangan mudah dengan rahmatNya. Dia Maha Membuka jalan.
Menghindari cinta dunia
Selepas solat Subuh, letakkan tangan di dada dan baca Al-Fattah 71 kali setiap hari. Insya Allah, hati akan dibersihkan dari perkataan-perkataan jahat. Kecintaan kepada dunia akan berkurangan dan ini menjadikan urusan anda sangat mudah.
Supaya terbuka hati
Untuk membuka hati (tidak bersikap terbuka atau meyembunyikan sesuatu yang patut diketahui dan untuk merasa yakin dan tetap iman) bacalah Ya-Fattah.
Berjaya di mahkhamah atau dalam peperiksaan
Selepas solat fardhu Isyak, lakukan solat sunat hajat 2 rakaat dan kemudian baca Al- Fattah 489 kali. Insya Allah anda akan berjaya.

AL- HAQ
(MAHA BENAR)
AL-HAQ, Yang Maha Benar. Kebenaran Allah adalah yang abadi dan tidak akan berubah hingga bila-bila.
Bertambah keimanan
Bacalah Ya-Haq setiap hari dan iman anda akan bertambah. Innsya Allah.
Mencari barang hilang
Baca Ya-Haq beberapa kali dan baca 21 kali di dalam doa, insya Allah anda akan menjumpai semula barang yang hilang.
Menghindari penjahatSiapa yang takut orang akan berbuat jahat kepadanya, bacalah Ya Haq 21 kali setiap hari dan insya Allah anda akan dilindungi.

AL-HAYYU
(MAHA HIDUP)
AL-HAYYU, Yang Maha Hidup. Kehidupan Allah S.W.T adalah abadi, tiada mula dan akhir. Dia tidak bergantung kepada sesuatu pun untuk hidup. Sebagaimana makhluk yang bergantung kepada makanan, minuman, udara dan sebagainya.
Agar umur panjang
Baca Ya Hayyu 3000 kali sehari setiap hari dan anda akan diberkati dengan umur panjang. Insya Allah.
Berlindung dari kemurkaan Allah S.W.T
Ertinya:
Ya Allah! Bila semua telah mati, Engkau tetap hidup! Bila yang mati dibangkitkan, Engkau masih tetap hidup! Aku bermohon hanya kepadaMu Ya Allah!
Apabila Allah S.W.T sedang menurunkan kemarahanNya, bacalah doa diatas. Nabi Yunus a.s dan pengikutnya membaca doa di atas tatkala awan hitam menurunkan api ke atas mereka, lalu Allah S.W.T memerintahkan awan menurunkan hujan lalu hujan pun turun.
Melakukan pekerjaan merbahaya
Baca Ya Hayyu 11 kali di tempat kerja dan insya Allah anda akan dilindungi dari kemalangan dan sebagainya.
Menghindari sifat munafik
Agar tidak terjurumus kepada kesesatan, munafik, berperasaan hasad dengki, tamak dan bongkak, bacalah Ya Hayyu sebanyak yang termampu setiap hari. Insya Allah anda akan mendapat cahaya kebenaran illahi dan iman akan menjadi semakin kukuh.
Ya Hayyun Ya Qayyum
Baca Ya Hayyun Ya Qayyum, ia akan membantu anda dalam banyak perkara
I. Orang akan mendengar kata-kata anda dan mengikut perbuatan anda
II. Anda akan kaya dengan wang dan kebijaksanaan
III. Anda akan menjadi orang yang riang dan dapat mempengaruhi orang dengan keriangan anda. Dapat membantu orang lain melupakan kesedihan mereka.
Ketika sangat memerlukan atau dalam kesusahan

Sentisa baca Ya Hayyun Ya Qayyum Birahmatika Astikhizu.
Ertinya:
Wahai Yang Maha Hidup, Yang Kekal dan Yang Tidak bergantung. Dengan limpah rahmatMu, berilah aku pertolonganMu.

AL-QAYYUM
(MAHA BERDIRI SENDIRI)

AL-QAYYUM, wujud dengan sendirinya. Nabi Isa a.s membaca Ya Qayyum dan menghidupkn Lazarus yang mati.

Meningkatkan martabat
Baca Ya Qayyum di sekitar tiga per empat malam, insya Allah anda akan menjadi orang yang sangat dihormati.

Memperolehi kemenangan
Baca Ya Qayyum banyak kali ketika sujud, Allah S.W.T akan memberi anda kemenangan, insya Allah.
Nabi Muhammad s.a.w. membaca Asma ul Husna ini banyak kali dalam sujud ketiks Perang Badar.

Menghilangkan rasa malas
Baca Ya Qayyum 17 kali dan anda akan mendapat tenaga dan semangat untuk bekerja disamping semua kerisauan akan hilang, insya Allah.

Diberi kebahagiaan
Bila duduk bersendirian, bacalah Ya Qayyum beberapa kali, insya Allah anda akan beroleh kebahagiaan hidup. Boleh dibaca ketika sedang melakukan pekerjaan atau seumpamanya.

Dihormati orang
Baca Ya Hayyu Ya Qayyum 1000 kali setiap hari, anda akan dihormati orang, rezeki dan nasib anda akan bertambah baik, orang akan mendengar kata anda dan anda akan disukai dan dilindungi dari bahaya, insya Allah.Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
02600 Arau 
PERLIS
MALAYSIA

013-4006206
04-9882701
abdazizharjin@perlis.uitm.edu.my
http://abdazizharjin.blogspot.com

No comments: